Miljoenen chrysanten gezond geteeld

Pieter Verschure runt samen met zijn vrouw Maria een bedrijf in het kweken van chrysanten. En dan hebben we het niet over een paar vierkante meter, het gaat om maar liefst 7,5 hectare potchrysanten (in kassen) en ongeveer 45 hectare bolchrysanten (op het veld). Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Pieter en Maria werkten lange tijd in het onderwijs, daarnaast hadden ze een passie voor planten en bloemen. Werk en hobby was niet meer te combineren toen de hobby letterlijk en figuurlijk steeds groter werd. De keuze was snel gemaakt: doorgaan in het kweken van chrysanten.

Biologisch afbreekbaar plastic
Met zoveel hectare grond, is het extra mooi als je op een duurzame manier kunt verbouwen. Na jarenlang in het bestuur van ZLTO te hebben gezeten, werd Pieter benaderd door Paul Sneijers (ZLTO) om deel te nemen aan het project Boer Bier Water. Doel? Minder bestrijdingsmiddelen gebruiken. Een interessant traject omdat steeds meer supermarkten, waar Pieter zijn chrysanten aan verkoopt, vragen om zo milieuvriendelijk mogelijke bloemen en planten. Pieter bedacht daarom een innovatieve manier om duurzamer te ondernemen: het gebruik van biologisch afbreekbaar plastic om de bodem te bedekken. Op die manier zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Immers, het gebruik van plastic biologisch afbreekbaar plastic betekent ook dat er minder bestrijdingsmiddel in de grond komt.

Het biologisch afbreekbare plastic is gemaakt van zetmeel en verdwijnt binnen een jaar. Op de akkers ligt het biologisch afbreekbaar plastic, in de kassen worden andere middelen ingezet zoals langzame werkende meststoffen zodat er ook in de kas duurzamer en milieuvriendelijker geteeld wordt. Dit zijn meststoffen die in een kotinglaag verpakt zitten en tijdens de teelt langzaam vrijkomen zodat de plant alle meststoffen kan opnemen zonder dat deze in de bodem terechtkomen. Boer Bier Water ondersteunt het initiatief. De resultaten zijn overweldigend: het gebruik van bestrijdingsmiddelen is met ruim 80% gedaald en het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen daalde met maar liefst 35%. Daarnaast blijft de grond onder het plastic vochtig zodat er minder water nodig is, het gewas zelf blijft droger en is daardoor minder vatbaar voor schimmels. De bodemtemperatuur is warmer waardoor het biologisch leven in de grond extra gestimuleerd wordt en de chrysant beter groeit. Tot slot komen er ook nog eens meer voedingsstoffen uit de grond vrij. Een win-win situatie!

Bekroonde innovatie
Boer Bier Water heeft Pieter aan het denken gezet. Hoewel hij het altijd van plan was, heeft hij het nu veel eerder gedaan dan anders. Je denkt beter na over de lange termijn en deelt kennis met anderen en zij met jou. Hij gaat daarom met veel passie door met het ontwikkelen van zijn duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Waardering krijgt hij niet alleen van collega’s, maar ook van de totale branche. Zo won hij onder andere €2500,- van het Innovatiefonds voor Telers en kreeg de tweede prijs ter waarde van €1500,- bij de Schoon Water Prijs 2014.

Van Afrikaans stekje naar Laarbeekse chrysant
De stekken voor de chrysanten worden vanuit Ethiopië en Uganda naar Aarle-Rixtel vervoerd. Daar worden ze beworteld door middel van assimilatielampen, ook wel groeilampen genoemd. Vervolgens worden ze opgepot in een pot met veel restproducten zoals compost, dekaarde (een mengsel van verschillende soorten turf) en veen. Ze staan 4 tot 6 weken tegen elkaar aan voordat ze worden uitgezet op het grote veld. Het uitzetten van de chrysanten tot de oogst hiervan, neemt zo’n 10 tot 13 weken in beslag. Het hele proces en de milieuvriendelijke aspecten van de chrysantenteelt worden binnenkort in beeld gebracht tot een film van ongeveer dertig minuten (en een korte versie van drie minuten). Uiteraard plaatsen wij de film zodra deze beschikbaar is.

 

De kassen bij Pieter, wat een plaatje!

De kassen bij Pieter, wat een plaatje!

 

Stuur een reactie