Romke Swinkels, Marthijn Junggeburth, Mark Harbers en Cees-Jan Adema

‘Een van de paradepaardjes van Nederland’, aldus demissionair waterminister Mark Harbers

Op maandag 23 oktober mochten we Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, ontvangen bij brouwerij Bavaria. De minister wilde met eigen ogen zien hoe Swinkels Family Brewers circulair omgaat met haar restwater.

Na een kennisuitwisseling in de brouwerij, heeft duurzaamheidsmanager Marthijn Junggeburth het ‘Boer Bier Water’-project toegelicht bij de waterzuivering. De minister heeft uit eerste hand kunnen zien hoe het restwater uit de brouwerij wordt hergebruikt, door het gezuiverde restwater terug te geven aan boeren in de omgeving van de brouwerij.

We zijn blij met de visie van de minister, zoals ook te lezen was in het Eindhovens Dagblad: “In Nederland vechten we traditioneel tegen een teveel aan water, maar in toenemende mate moeten we ons ook wapenen tegen droogte. We moeten zorgen dat we water niet meer zo snel mogelijk afvoeren naar de zee. We zijn bezig met landelijk beleid waarin water en de bodem sturend zijn. Dat klinkt nogal vaag, maar in de praktijk gaat het om dit soort projecten. Hier bij Swinkels zijn ze heel ver in het hergebruiken van water. Zoals het hier is geregeld, daar zullen we met zijn allen naartoe moeten.”