Leon-TanjaLEON & TANJA VERBAKEL

Locatie: Broekweg, Beek en Donk

Tussen Gemert en Beek en Donk bevindt zich de boerderij van Leon en Tanja Verbakel.
Een melkveehouderij waar elke drie dagen de grote koelwagen van Friesland Campina verse melk komt halen.

Het buitenleven trekt Leon en hij gaat elke dag met plezier naar zijn koeien. Het boerenleven is volgens hem een manier van leven, het stopt nooit. Vier jaar lang zat Leon bij de ZLTO, daardoor hij heeft mee geholpen met het opzetten van Boer Bier Water en er zijn eigen draai aan gegeven.

“ALS JE WAT DOET, MOET JE HET GOED DOEN.”

Leon wordt bij Boer Bier Water gezien als een van de fanatiekelingen van de bodemgroep. Hij gaat tot het uiterste: “Allemaal leuk en aardig, maar het moet ook wat opleveren. Er uit halen wat er in zit!” En dat doet hij. Zo heeft Leon gips op het land gestrooid zodat de grond luchtiger werd en het daardoor meer voedingsstoffen voor de planten oplevert. Ook hielp Boer Bier Water hem met het realiseren van een waterbufferingssysteem. Wanneer de grond te nat is, wordt er water naar de hoofdleiding geleid. Vice versa wordt er water uit de hoofdleiding gehaald wanneer de grond te droog is. Minimale waterverspilling: check!

“BOER BIER WATER ZORGT ERVOOR DAT JE VERDER KIJKT DAN JE NEUS LANG IS EN VOORKOMT DAT JE OP DE AUTOMATISCHE PILOOT GAAT.”

In de gewasbeschermingsgroep heeft Leon ook meer geleerd en vervolgens toegepast. Een lagere dosering van gewasbescherming in zijn maïsland is hem goed gevallen: “Ik zit maar aan vijftig tot zestig procent van mijn normale dosering en het werkt toch goed”. Een win-winsituatie, en zo hoort het ook.

Ook de zonnepanelen op het dak van melkveehouderij Verbakel dragen bij aan hun duurzaamheid. Alle energie die ze verbruiken, wordt zelf opgewekt door zonnepanelen.