Bavaria BBW Gerard KouwenbergGERARD KOUWENBERG

Locatie: Gemertseweg, Beek en Donk

Aan een drukke weg tussen Beek en Donk en Gemert bevindt zich het tuinbouwbedrijf van Gerard Kouwenberg. Dat het bedrijf aan een drukke weg ligt, is niet voor niets. Dagelijks komen vrachtwagens de vollegrondsgroenten die Gerard teelt ophalen en daarvoor is een goede bereikbaarheid natuurlijk wel gewenst.

Ongeveer 25 jaar geleden is Gerard zijn eigen tuinbouwbedrijfje begonnen. Inmiddels is dit geen tuinbouwbedrijfje meer te noemen, maar een echt tuinbouwbedrijf dat groenten levert aan vestigingen van Albert Heijn in Nederland en andere winkelketens in Europa. Gerard runt de boel niet in zijn eentje; samen met zijn vrouw Rita en zoon Remco die in de VOF zitten en zoon Mark die in loondienst is, wordt Tuinbouwbedrijf Kouwenberg in goede banen geleid. Ongeveer 38 hectare vol andijvie, lente-ui en ijsbergsla is waar Gerard en zijn familie zorg voor dragen.

Door Gerard’s brede interesse in techniek was het niet geheel verrassend dat hij zich voor de projectgroep Gewasbescherming in ging zetten. “De reductie van gewasbeschermingsmiddelen is goed voor je portemonnee, het milieu en bovendien geeft het een gezonder gewas. Dat laatste vind ik erg belangrijk en daarom probeer ik sinds een aantal jaar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren.” Bij het tuinbouwbedrijf van Gerard wordt nu al twee seizoenen gebruik gemaakt van de sensi-spray. Deze spray is bevestigd aan een spuitmachine en meet het bladgroen. Afhankelijk van de hoeveelheid bladgroen stuurt de computer de afgifte van gewasbeschermingsmiddelen bij. Dit heeft het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo’n 30-50% gereduceerd.

“VOOR DIT WERK MOET JE GEBOREN ZIJN.”

Het leven van een tuinbouwer is erg afwisselend, geeft Gerard aan. “Je moet ervoor geboren zijn en goed op dingen in kunnen spelen, omdat je afhankelijk bent van de natuur. Het is een kunst om alles goed te regelen. Dit maakt het boeiend en zorgt dat het werk een uitdaging is én blijft.” Naast groenteteler in hart en nieren is Gerard sinds twee jaar bestuurslid van ZLTO Laarbeek. Hier houdt hij zich bezig met het gedeelte water. Kortom, Gerard zal je niet vaak stil zien zitten.