Jos-Jolanda

JOS & JOLANDE KUIJPERS

Locatie: Croylaan, Aarle Rixtel

In het dal van de Goorloop, dichtbij kasteel Croy runnen Jos en Jolande Kuijpers samen met hun drie meiden een melkveehouderij. Op Landgoed Croy staan 90 dubbeldoelkoeien te genieten van veel ruimte in de wei.

Inmiddels bijna 90 jaar geleden startte Jos’ opa de boerderij op Landgoed Croy. In 1998 heeft Jos de boerderij van zijn vader overgenomen. Voor die tijd was hij al dagelijks op het land te vinden. “Je rolt er in, als je een passie voor de dieren hebt dan geniet je van zo’n mooi beroep”. Zo zijn de drie dochters marjolein (18), Frederique (17) en Karlijn (14) – als ze niet druk zijn paardensportprijzen in de wacht te slepen – ook niet verlegen om af en toe een handje te helpen op de boerderij.

Jos en Jolande hebben bewust gekozen voor een extensief bedrijf met stevige, rustige koeien. Deze koeien worden MRIJ koeien genoemd: “De productie is wellihct wat lager, maar ze produceren melk en vlees. Bovenal werken deze koeien prettig. Zo is er bijvoorbeeld weinig ziekte en houden we meer plezier in onze leefomgeving”.

“OP CROY HOREN DE KOEIEN IN DE WEI TE STAAN.”

De kennisdeling vinden Jos en Jolande het mooist aan Boer Bier Water. Ze zijn graag betrokken in de bodemgroep en behoren tot de uitvoerders in de groep. Zo hebben ze meegedaan met een project om bestrijdingsapparatuur zuiniger te maken. Ook hebben ze geëxperimenteerd met compost om te zorgen dat het water op het land vastgehouden wordt. “Natuurlijk is het ook gezellig en interessant om met lokale agrariërs met dezelfde belangen te brainstormen”.

“VOOR ONS IS BOER BIER WATER EEN WIN-WIN-PROJECT: DUURZAAM VOOR DE LEEFOMGEVING, MAAR OOK POSITIEF VOOR ONS.”