F2AGRI slotevent

Op 16 juni vond het slotevent van F2AGRI plaats, het project liep daarmee ten einde. Hiermee houdt Boer Bier Water niet op te bestaan: de coöperatie blijft bestaan zodat de verdeling van het restwater van de brouwerij kan blijven voortbestaan. Tijdens het slotevent werd ingegaan op hoe je gezuiverd afvalwater van de industrie kan hergebruiken in de landbouw. Bekijk het volledige event hier terug.

Water is een cruciale grondstof voor de landbouw. Verschillende landbouwgebieden kampen door de toenemende klimaatsverandering met een algemene verdrogingsproblematiek. De schaarste die er bestaat aan grondwater zorgt ervoor dat de land- en tuibouwsector voor de nodige uitdagingen komt te staan. Hoe kan je gezuiverd afvalwater van de industrie hergebruiken in de landbouw? En welk effect heeft irrigeren met gezuiverd afvalwater op het grondwater? In het kader van het project F2AGRI werd hier zowel in Vlaanderen als in Nederland werk van gemaakt.

F2AGRI zet zich in om industrieel gezuiverd afvalwater ter beschikking te stellen op de akkers van land – en tuinbouwers. Swinkels Family Brewers (Lieshout, Nederland) en groenteverwerkend bedrijf Ardo (Ardooie, Vlaanderen) namen deel aan dit traject. Beide familiebedrijven streven naar duurzaam watergebruik zowel binnen als buiten de fabriek. Zij deelden hun drijfveren tijdens de talkshow, georganiseerd door F2AGRI, op 16 juni.

F2AGRI is de overkoepelende naam voor het project dat in Nederland Boer Bier Water heet. Dat het project ten einde is, betekent niet dat de samenwerking over is. Alle leden hebben mooie inzichten uit het project kunnen halen, die stimuleren verdere stappen te zetten in het hergebruiken van afvalwater.