Honderd koeien en gerst telen!

Tonny Meulensteen zet zich niet alleen graag in voor zijn koeien, maar voor de hele gemeenschap. Naast zijn werk als melkveehouder is hij sinds 2014 ook wethouder voor o.a. natuur en landschapsontwikkeling in de gemeente Laarbeek. Je kunt je wel voorstellen dat een veertigurige werkweek niet voorkomt in zijn woordenboek. Hard werken en daar veel energie uithalen.

Samen met zijn vrouw Leanda, runt Tonny de melkveehouderij waar ongeveer 100 koeien staan. Het is een familiebedrijf dat hij in 1990 overnam van zijn ouders. In die tijd was het nog een gemengd bedrijf met koeien en varkens, maar nu zijn ze gespecialiseerd in melkkoeien die melk produceren voor Campina. In de zomer staan de koeien dag en nacht buiten en middels een intelligent poortje, the smart gate, kunnen de koeien alleen naar buiten als ze niet meer gemolken hoeven worden. Het hele proces is geautomatiseerd maar het is natuurlijk wel belangrijk om hier toezicht op te houden.

Door zijn activiteiten binnen het ZLTO raakte het bedrijf betrokken bij Boer Bier Water. Tonny en Leanda zien het belang van de gerstteelt: “De bodem moet verbeterd worden en dat kan onder meer door diep wortelende gewassen en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Ook wisselteelt helpt hierbij en dus verbouwen we nu ook gerst op onze akkers”. Tonny zet zich dus niet alleen lokaal in voor de politiek, maar ook voor het bierproduct uit de regio.

Hoewel het altijd een familiebedrijf is geweest, geven Tonny en Leanda aan dat hun kinderen zelf mogen kiezen waar hun toekomst ligt. “We hebben zelf de kans gekregen om dit bedrijf te runnen en als de kinderen willen, hopen we dat wij ze die kans ook kunnen geven”. Het is niet allemaal vanzelfsprekend dus grijp elke kans aan en laat het mooi achter! Een mooi voorbeeld van duurzaamheid.

_MG_2743