Aanleg zwaluwwand Bavariaterrein

Begin volgend jaar wordt er bij de waterzuivering van Brouwerij Bavaria een natuurlijke permanente zwaluwwand aangelegd.
De wand biedt broedgelegenheid aan zo’n 100 oeverzwaluwen en stimuleert de biodiversiteit. Het initiatief sluit daarom mooi aan bij de bezigheden van Swinkels Family Brewers en Brouwerij Bavaria op het gebied van MVO en het project Boer Bier Water.

De zwaluwwand bestaat uit een betonnen voet met daarop een 2,5 meter hoge betonnen wand. In deze wand worden gaten geboord met een doorsnede van 9 cm. Deze gaten worden ook wel invlieggaten genoemd en hebben de precieze grootte die een zwaluw nodig heeft om er doorheen te kruipen. Zwaluwen willen namelijk altijd eerst door een gaatje kruipen, voordat zij ergens gaan broeden.

Achter de wand wordt een zandlichaam aangebracht bestaande uit een mengsel dat voor 90% bestaat uit scherpzand en voor 10% uit leem. Na het aanbrengen van dit zandlichaam wordt het in de juiste vorm gebracht; aan de bovenkant +/- 1,5 meter breed met een schuine afloop naar beneden, omdat de oeverzwaluwen schuin lopende gaten graven. Nadat de zwaluw door een gat is gekropen, graaft ze dus een holletje in het zandmengsel waar de zwaluw vervolgens gaat zitten broeden.

Jaarlijks onderhoud aan de zwaluwwand is noodzakelijk. Oeverzwaluwen willen namelijk elk jaar een nieuwe broedgang graven. Door het zand ieder jaar om te woelen, voorkomt men begroeiing (dit schrikt zwaluwen af) en het verkitten van zand, zodat de oeverzwaluwen weer nieuwe holletjes kunnen graven.

De waterzuivering is de ideale plek voor de aanleg van de zwaluwwand: het is een plek waar weinig wind staat, het is in de buurt van water en bovendien aan de zonkant. Daarnaast is het een rustige plek waar de zwaluwen niet gestoord worden tijdens de broedperiode. Vanaf maart/april komen de oeverzwaluwen naar Nederland en beginnen ze met het zoeken van nestlocaties. Met de aanleg van deze zwaluwwand hopen we komend voorjaar een mooi aantal oeverzwaluwen te mogen verwelkomen.

Aanleg zwaluwwand

schets zwaluwwand

Stuur een reactie