Wilfried en Caroline van Dijk over Boer Bier Water

Wanneer je even stopt op de Laarbrug zie je het prachtplaatje van de boerderij met de koeien in de wei. De gezichten achter deze welbekende melkveehouderij in het midden van Laarbeek zijn Wilfried en Caroline van Dijk met hun kinderen Maud (16), Daan (15) en de tweeling Floor en Janne (13).

Elke dag leveren de 85 koeien van Wilfried en Caroline verse melk voor ruim 2200 literpakken Campina weidemelk. Om aan deze hoeveelheden verse melk te kunnen voldoen voert Wilfried zijn koeien elke dag 20 kilo mais, 54 kilo gras en 3 kilo krachtvoer. “Wist je dat de koe elke dag ook nog 200 liter water drinkt?”

Wilfried noemt zichzelf meer een koeienboer dan een machineboer. Ondanks dat het boerenleven hem met de paplepel is ingegoten, moet je een hart voor de dieren hebben wil je een koeienboer zoals Wilfried worden. “Het vee heeft altijd voorrang, maar dat wil niet zeggen dat onze wereld niet groter is dan het agrarische leven. Wij praten ook over andere dingen dan koetjes en kalfjes”.

Ook hechten Wilfried en Caroline veel waarde aan duurzaam ondernemen. De iconische zonnepanelen op melkveehouderij zijn van grote afstand te zien. “Onze boerderij is volledig zelfvoorzienend op gebied van energie. Dat betekent dat we zelf de stroom opwekken die we gebruiken. We wekken zo veel stroom op dat wanneer de boerderij niet zou draaien, we genoeg stroom kunnen leveren om zes huishoudens draaiend te houden”.

“Als de kalfjes nog moeten drinken, dan gaat dat toch echt even voor.”

Alleen het zuiverste mineraalwater wordt gebruikt om bier te brouwen. Van het water dat daarnaast gebruikt wordt in de processen blijft een deel restwater over. De watergroep bij Boer Bier Water is opgericht om een duurzame oplossing voor het restwater te bedenken en uit te voeren. Wilfried en Caroline maken deel uit van dit project: “om elke dag onze koeien te voorzien van 0.4 hectare gras, hebben we meer dan liefde nodig om al dat gras te laten groeien op onze droge grond”. Begin oktober worden plannen werkelijkheid en zal tien hectare grond van de melkveehouderij via buizen in de grond geïnjecteerd worden met restwater van Bavaria.

“Duurzaam omdat er heel veel minder water verloren gaat èn voor ons levert het heel wat uurtjes minder sproeien op!”

Stuur een reactie