Pieter en Maria Verschure hebben hun wortels in het onderwijs. Daar leerden ze anderen op weg naar hun toekomst. Het bedrijf wat ze in hun vrije uurtjes runden, kostte te veel tijd waardoor ze hun baan opzegden. Gedurende de afgelopen 25 jaren is in hun bedrijf veel ontwikkeling en innovatie geweest met name op het gebied van milieu en streven naar biologisch telen. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby maakt hun ‘Croyse Loop’ op dit moment een van de grootste agrarische bedrijven op dit gebied van Aarle-Rixtel en omstreken.
Hoe kun je optimaal gebruik maken van de werking van bestrijdingsmiddelen, zodat het gebruik en verspilling tot een minimum wordt beperkt? “Boer Bier Water kwam om de hoek kijken met het idee om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken, dat sloot aan op mijn zoekvraag. Ik keek verder dan m’n neus lang was en zocht naar oplossingen in de gehele tuin- en akkerbouwsector. Bespuiting met luchtdrukondersteuning kwam naar voren als de oplossing”. Inmiddels wordt deze manier van bespuiting door veel agrariërs binnen en buiten Boer Bier Water toegepast.
“Als we ergens aan beginnen, dan maken we het ook tot een goed eindproduct.”
Pieter wordt bij Boer Bier Water niet voor niets beschouwd als een van de innovatieve agrariërs. Zijn volgende zinnen had hij gezet op de teeltwijze. Aaltjes en roofmijt werden via bespuiting en bestrooiing ingezet ter bestrijding van schadelijke beestjes. Next stop? Besparen op water- en mestgebruik. Er was al een grote besparing met het verouderde druppelsysteem, maar dit vond hij niet genoeg. Er werd een machine ontwikkeld om biologisch afbreekbare folie te leggen, gecombineerd met watergeefslang en grondbewerking. Op deze manier worden de planten in potten gemakkelijk op de juiste plaats gezet. “Weg onkruid en weinig gebruik van water en mest. Water verdampt niet en elke druppel water wordt door de plant opgenomen. Bovendien zorgt de zwarte deken er voor dat de meststoffen beter vrij komen, omdat het mineralisatieproces beter en sneller gaat door de hogere bodemtemperatuur”. Na een aantal maanden verteert de biologische folie volledig, het is immers van puur afbreekbare producten, zoals zetmeel gemaakt.