John en Angelique Heesakkers over Boer Bier Water

John en Angelique Heesakkers zijn de trotse eigenaren van het biologisch melkveebedrijf de Janmiekeshoeve in Mariahout. Hier draait het niet alleen om het melken van de koeien, ook agrarisch natuurbeheer en bewustwording van de natuur speelt een rol op deze boerderij. Kom langs en volg één van de zelf aangelegde wandelpaden door de weilanden van de Janmiekeshoeve.

Sinds 1781 is de Janmiekeshoeve bezit van de familie van John. John en Angelique maken daarmee de zevende generatie op de boerderij compleet. Een paar jaar geleden vonden zij dat het tijd werd voor verandering op de Janmiekeshoeve: sindsdien is het melkveebedrijf omgeschakeld van gewone melkvee naar biologische melkvee. Dat betekent dat kunstmest en bestrijdingsmiddelen verleden tijd zijn voor deze boer.

“We hebben niet alleen de passie voor het boerenvak, maar ook alles wat daarbij komt kijken. Als je de grond goed verzorgt, dan zorgt de grond op zijn beurt voor goede gewassen.”

Wanneer je van de natuur wilt genieten ben je bij de open boerderij van John en Angelique op het juiste adres. Door hun bedrijfsvoering in het agrarische natuurbeheer aan bezoekers te laten zien willen ze een stukje bewustwording op gang brengen. “We hebben allerlei oude landschapselementen herstelt in het cultuurlandschap. De verschillende plantsoorten bevorderen de biodiversiteit, waardoor ook steeds meer dieren op ons land te vinden zijn. Het IVN telde onlangs zeker 50 verschillende soorten vogels!”.

“Een wei kan meer zijn dan wat grassprietjes. Wat dacht je van klavers, chicorei, paardenbloemen, weegbree en allerlei kruiden?”

Als enige biologische melkveehouder in Laarbeek kon John niet achterblijven en doet hij mee aan Boer Bier Water in de bodemgroep. Een goede verhouding van ingrediënten in de bodem is belangrijk voor de gewassen, blijkt ook uit het analyseren van bodemmonsters in het project. “De kunst en de uitdaging van het biologisch boeren? De bodem de grootste kans geven om zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen, waardoor de planten optimaal groeien zonder chemische middelen en kunstmest te gebruiken.”