Geslaagde studieavond over maisteelt en onderzaai

De veehouders van de themagroep Bodem zijn 19 februari in De Brabantse Kluis bij elkaar geweest voor een studieavond over maisteelt in de breedte. Mark de Beer van GroeiKracht adviseerde op basis van de laatste kennis en ervaringen over onder meer beregenen, een hogere stikstofbenutting en onder- en nazaai van het vanggewas bij mais.

Het laatste onderwerp staat in de kijker door de aangescherpte regels. Volgens Mark de Beer blijkt uit verschillende proeven in Noord-Brabant dat de groenbemester er voor de winter het mooist bij staat, als met 25 kg Italiaans raaigras wordt gezaaid op het moment dat mais zich sluit.  De mais is dan ongeveer ‘kniehoog’.

Veehouder Tjeu Bongers in Kelpen-Oler vertelde over zijn eigen ervaringen met verschillende groenbemesters, zaaitechnieken en zaaimomenten. Afgelopen jaar had hij het meeste succes met het gelijktijdig zaaien van mais met 15 kg proterra.

Dat er veel interesse is rondom dit onderwerp bleek uit de scherpe vragen en interessante discussies. Het onderwerp maisteelt kwam voort uit individuele gesprekken met boeren uit de studiegroep.

Comments are closed.