Verbouwen om te brouwen!

Een van de pijlers van Boer Bier Water is: brouwgerst. Maar wat is dat nou eigenlijk en waarom past dit bij Boer Bier Water? Zoals je misschien wel weet is gerst een belangrijk ingrediënt voor bier, samen met hop, mout en natuurlijk, water. Brouwgerst kunnen we gewoon in ons kikkerlandje telen. Je ziet het misschien niet vaak, maar vanaf nu zie je bij een aantal boeren in Laarbeek brouwgerst op de akkers groeien. Brouwgerst voor Swinckels’. 

Lokaal gerst telen voor een lokaal gebrouwen Swinckels’ is natuurlijk hartstikke mooi, maar waar ligt hier nu precies de link naar de boer? Het is belangrijk om af en toe een ander gewas op een akker te telen, wisselteelt. De grond wordt en blijft op deze manier vruchtbaar en dat staat bijna gelijk aan een gezonde bodem.

In 2014 zijn er veertien boeren geweest die gerst hebben geteeld voor Swinckels’. Dit gaat om maar liefst 36 hectare gerst waarvan 14 hectare is gebruikt voor wintergerst en de overige 22 hectare is ingezet voor het verbouwen van zomergerst. Maar wat is nu eigenlijk zomer- of wintergerst? Wintergerst wordt gezaaid in oktober en heeft kou nodig om een goed gewas te worden, zomergerst wordt al eerder in het jaar gezaaid, namelijk in maart.

Gerst telen is niet zo moeilijk, maar brouwwaardige gerst telen is een stuk lastiger! Eigenlijk is het best wel moeilijk. Brouwaardige gerst moet namelijk aan een aantal kwaliteitseisen voldoen: een eiwitgehalte tussen de 9.5 en 11.5 procent en het aandeel volgerstkorrels moet groter zijn dan 2,5mm en minimaal 90%!

Het is misschien niet makkelijk, maar wel een mooi voorbeeld van lokale samenwerking in de keten!

kaartje

 

Stuur een reactie