Begeleiden van gerst naar brouwgerst

Rolf van Dijck en Adrie Strikkeling werken allebei bij Agrifirm, gevestigd in Apeldoorn. Rolf is teeltspecialist in vollegrondsgroente en akkerbouw in Zuid-Oost Nederland, Adrie werkt al 25 jaar voor de organisatie. De eerste tien jaar in dezelfde functie als Rolf, tegenwoordig is hij actief als verkoopleider. Agrifirm werkt samen met meer dan 17.000 ondernemende boeren en tuinders uit Nederland. Met de slogan “Schakel in succes” opereert het bedrijf in de agrarische sector en geeft op die manier haar kennis door.

Vooruit met lange termijn visie
Agrifirm is leverancier van gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en meststoffen. Rolf en Adrie vinden het belangrijk dat we met z’n allen niet alleen naar de korte termijn kijken, maar dat we ook nadenken over hoe de bodem er over tien of twintig jaar uitziet. Bewustwording van de bodem dus. Een gezonde bodem is namelijk het fundament voor de plant. En je hebt daar zelf invloed op, bijvoorbeeld door te investeren in organische stoffen. Je kunt de gezondheid van de bodem eigenlijk vergelijken met onze eigen gezondheid. Als je teveel, te weinig of ongezond eet dan word je ziek en heb je medicijnen nodig. Doe je dat niet, dan heb je een betere weerstand en is de kans dat je ziek wordt een stuk kleiner.

Boer voor de lange termijn
Rolf en Adrie vertalen maatschappelijk verantwoord ondernemen door naar de boer. “Denk goed na over de lange termijn, want duurzaamheid betekent ook geld besparen en dus geld verdienen”. Het verder denken dan alleen vandaag of morgen, komt ook terug in ons project Boer Bier Water. Rolf begeleidt verschillende boeren bij het telen van hun gerst (vaak in plaats van maïs). “Vroeger groeide er een hoop graan in Laarbeek maar door de mono-teelt van maïs zijn we dat bijna vergeten. De grond is nog steeds prima geschikt om gerst op te verbouwen en het is helemaal mooi dat dit ook bijdraagt aan de weerbaarheid van de bodem, wisselteelt dus. We helpen de boeren een handje en we geven ze advies om zoveel mogelijk brouwgerst over te houden met zo min mogelijk slechte bestrijdingsmiddelen. Het voelt extra bijzonder om onderdeel uit te maken van een lokaal project”.

Het is duidelijk dat Agrifirm een hoop kennis bezit. Die kennis zetten ze in om verduurzaming te realiseren. “Maar altijd met rendement voor de boer op het land, anders werkt het niet. Zo zorgen we dat de boer van nu, over tien of twintig jaar nog steeds boer is”.

DSC06665

Rolf van Dijck vertelt over de gerst

Stuur een reactie