Proost, op een mooi gerstseizoen!

Het gerstseizoen is weer voorbij. Op dinsdag 5 augustus werd de laatste gerst geoogst op het perceel van de Brabantse Kluis. En daar is natuurlijk een goed glas Swinckels’ op gedronken, midden in het gerstveld!

Gerst is een belangrijk ingrediënt voor bier en werd in de omgeving van Lieshout nog niet verbouwd. Een goede reden om ‘gerstteelt’ als onderdeel toe te voegen aan het project Boer Bier Water. Een aantal boeren uit Laarbeek werd gevraagd of zij gerst wilde verbouwen op hun akker, brouwgerst voor Swinckels’. Lang eenzelfde gewas telen maakt de grond minder vruchtbaar, daarom is wisselteelt (af en toe een ander gewas telen) erg belangrijk. Het is leerzaam: een nieuw gewas telen en ervaringen delen met mede-agrariërs. Daarnaast is het natuurlijk heel mooi om één van de ingrediënten te verbouwen voor het bier dat in jouw gemeente gemaakt wordt. De gerst die geschikt is als brouwgerst komt uiteindelijk namelijk terecht in een flesje Swinckels’. Kortom, een mooi voorbeeld van het nuttige met het aangename combineren!

De gerst wordt onder andere verbouwd bij de Brabantse Kluis, een prachtige locatie tussen de weilanden van Beek en Donk. Geert en Christa Migchels kochten 6 jaar geleden een grote stal die ze hebben omgetoverd tot horecalocatie en hotel waarbij aspecten van het boerenleven nog steeds de boventoon voeren. Niet alleen voor groot, ook voor klein: een kopje koffie op het terras terwijl de kinderen spelen op de boerderij tussen de kalfjes en koeien. Vanuit de Brabantse Kluis kijk je uit over het gerstveld. Door het wisselvallige weer was het lastig om het juiste moment voor de oogst van de gerst te bepalen, maar uiteindelijk kwam Verhoeven op 5 augustus met een combine oogsten. Er werd een Swinckels’ tapje in het gerstveld gereden zodat er midden in het veld met een glas Swinckels’ in de hand geproost kon worden op een mooi gerstseizoen.

Alle winter- en zomergerst is nu van de akkers, maar Boer Bier Water heeft natuurlijk nog veel meer projecten lopen. Via de blog houden we je op de hoogte van alle ins & outs van Boer Bier Water!

Combine

Swinckels' in gerst

 

www.emmelyvanmierlo.nl

Stuur een reactie