Toon en Rianne Bouw

TOON & RIANNE BOUW

Locatie: Sluisweg, Lieshout

Op een rustig plekje aan het Wilhelminakanaal tussen Lieshout en Breugel vind je de boerderij van Toon en Rianne Bouw, en hun kinderen Ingrid (23), Lisette (22) en Anton (20). Met een bedrijf bestaande uit koeien en varkens runnen zij hier een van de weinige gemengde bedrijven in de gemeente Laarbeek. 

Op 21-jarige leeftijd heeft Toon het ouderlijk bedrijf overgenomen en zijn ze verhuisd van de Deense hoek naar de Sluisweg. In 1989 trouwde hij met Rianne, waarna ze met z’n tweeën en met behulp van de kinderen tot op de dag van vandaag het bedrijf met veel plezier runnen. Toon vindt het fijn om met dieren te werken. “Vooral de afwisseling van koeien en varkens is leuk. In de zomer lopen de koeien overdag buiten om lekker vers gras te eten. Het is een mooi gezicht als je de koeien ziet genieten in de wei.”

Dankzij Boer Bier Water is in samenwerking met Waterschap De Dommel en Waterschap Aa en Maas een stuw gerealiseerd in de “achtertuin” van Toon en Rianne. Deze stuw voorkomt dat de sloten rondom het bedrijf in de zomermaanden droog komen te staan, waarmee vervolgens uitdroging van de bodem wordt voorkomen. Dit is onder andere belangrijk voor de groei van het gras. “Wanneer de sloten droog komen te staan – wat in de zomermaanden vaak het geval is – , wordt de stuw opengezet en kunnen de sloten weer worden gevuld met water. Dit gezuiverde water is afkomstig van Bavaria en kan niet meer worden gebruikt in de processen. Wanneer er echter sprake is van wateroverlast kan de stuw dicht worden gezet.”

“HEERLIJK OM TE KUNNEN GENIETEN VAN AL HET MOOIS WAT DE NATUUR TE BIEDEN HEEFT.”

De komst van de stuw is niet alleen een duurzame oplossing voor het restwater van Bavaria en goed voor de gezondheid van de bodem, ook is het positief voor het leven in en rondom het water. “We zien meer watervogels en kikkers en bovendien heeft er afgelopen jaar voor het eerst sinds jaren weer een waterhoentje aan de waterkant gebroed. Ook komen er elk jaar weer meer zwaluwen op de boerderij. “Heerlijk om te kunnen genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.”