Bavaria BBW Marcel Verhoeven & Anja AartsMARCEL VERHOEVEN & ANJA AARTS

Locatie: Mariastraat, Mariahout

Vanuit Anja’s huis kijk je uit over een akker waar in maart zomergerst is gezaaid. Anja Aarts verhuurt dit stuk grond aan Marcel Verhoeven. Hij heeft een bedrijf in akkerbouw en gewasverzorging en zij runt samen met haar zus het Bavaria Brouwerijcafé in Lieshout.

Dit jaar is het de derde keer dat Marcel gerst zaait op het perceel bij Anja’s huis: “Gerst is een mooi product voor ons bedrijf, omdat het voor meer humus zorgt wat de grond gezond houdt.” Ook Anja vindt gerst een mooi product om op haar grond te hebben staan: “De goedgekeurde gerst wordt gebruikt als brouwgerst voor Swinckels’ wat vervolgens bij ons in het Bavaria Brouwerijcafé weer uit de tap komt. En zo is de cirkel rond.”

Naast het telen van gerst en andere gewassen, helpen Marcel en zijn medewerkers ook met het verzorgen van de gerst bij degenen die dit zelf niet willen en/of kunnen. Hierbij worden de nieuwste technieken gebruikt, zodat het aantal bestrijdingsmiddelen beperkt blijft. “Op 40 hectare grond zijn wij verantwoordelijk voor onkruid- en ziektebestrijding. Het plan voor deze bestrijding maken we in samenwerking met Agrifirm en wij voeren het vervolgens uit. Dit heeft ertoe geleid dat we op het moment geen middelen meer gebruiken die slecht zijn voor het grondwater.”

Wanneer de zomer- en wintergerst in Laarbeek geoogst wordt, komt de gerst van alle Boer Bier Water telers op het bedrijf van Marcel terecht. Hier ligt de gerst twee maanden te drogen. De gerst die door Holland Malt goedgekeurd wordt, gaat vervolgens met de vrachtwagen naar Lieshout. Hiervan wordt Swinckels’ bier gebrouwen. De afgekeurde gerst gaat naar Wiljan Verbakel (Boer Bier Water deelnemer in de projectgroep gezonde bodem)  waar het als varkensvoer gebruikt wordt.

“EEN GLAS BIER SMAAKT TOCH VEEL LEKKERDER ALS JE WEET DAT HET DUURZAAM IS?”

Inmiddels is dit alweer het derde fietsrouteboekje van Boer Bier Water. Bij het Bavaria Brouwerijcafé wordt er in de lente- en zomermaanden vaak om het boekje gevraagd, geeft Anja aan. “De laatste jaren is duurzaamheid een veel besproken onderwerp en we merken dan ook dat consumenten hier fan van zijn geworden. Ze vinden het leuk om het verhaal achter een van onze producten te leren kennen. En zeg nou zelf; een glas bier smaakt toch veel lekkerder als je weet dat het duurzaam is?”