Jos HuijbersJOS HUIJBERS

Locatie: Donkervoortsestraat, Beek en Donk

Jos is de trotse eigenaar van plantenkwekerij Huijbers. Met liefde en plezier draagt hij zorg voor zijn 1,5 hectare buxus en taxus.

Als plantenkweker heeft Jos veel te maken met onkruid dat bestrijd moet worden. Hiervoor maakt hij – net zoals vele andere plantenkwekers – gebruik van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen. Het nadeel van deze middelen is dat ze door de grond worden opgenomen en zo in het grondwater terecht kunnen komen wat op den duur de kwaliteit van ons water aan kan tasten. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is er binnen de projectgroep Gezonde Bodem van Boer Bier Water gekeken naar een mogelijkheid om het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum te beperken.

De oplossing voor de reductie van bestrijdingsmiddelen is gevonden in de vorm van een zogenoemde weerpaal. Door het meten van gegevens zoals windsnelheid, bladnatperiode, hoeveelheid neerslag, bodemtemperatuur, bodemvocht, lichtintensiteit gewastemperatuur en gewone temperatuur wordt er gekeken wat het juiste moment is om een bestrijdingsmiddel te gaan spuiten. Sommige bestrijdingsmiddelen kunnen beter gebruikt worden als het droog is, anderen als er regen opkomst is en weer anderen als het windstil is. “De weerpaal geeft per bestrijdingsmiddel aan wanneer er het beste gespoten kan worden. Op deze manier proberen we een kleinere hoeveelheid bestrijdingsmiddelen te gebruiken, want wanneer je op het juiste moment spuit, wordt het middel het beste opgenomen en hebben we dus minder nodig.”

“DE WEERPAAL KAN IK NU NIET MEER WEGDENKEN.”

“De weerpaal staat nu vier jaar bij mij op het land en om eerlijk te zijn kan ik hem niet meer wegdenken. Voorheen hield ik zelf de weersomstandigheden in de gaten en aan de hand daarvan besloot ik wanneer ik ging spuiten. Het weer houd ik nog steeds nauw in de gaten alleen is de weerpaal wel een erg handig hulpmiddel geworden om in één oogopslag te kunnen zien wanneer je het beste kunt gaan spuiten.” Naast Jos zijn er 10 andere plantenkwekers in de omgeving aan de weerpaal verbonden. Allemaal maken ze er dagelijks gebruik van in combinatie met hun eigen boerenverstand.